Cand vine vorba de alegerea unei firme care sa furnizeze un pachet ideal de web hosting, indiferent ca este destinat unui blog personal sau unui magazin online urias, oamenii se confrunta cu o serie de intrebari. Ce web hosting se potriveste ideii mele (blog, magazin,etc)? Cat costa pachetul de hosting? Ce functionalitati imi ofera? Care sunt restrictiile si cum se aplica acestea? Ce fel de domeniu sa-mi aleg si cum ma ajuta sa-mi ating scopurile? Cat de importanta este securitatea?
Prin urmare, am ales sa scriu un articol cu cele 3 criterii esentiale dupa care sa te ghidezi atunci cand iti alegi firma de web hosting. Acest articol iti va usura munca si cuprinde toate informatiile de care ai nevoie, dezvoltate in 3 mari categorii.
- Fiabilitate
Alegerea unei firme profesioniste care sa iti ofere servicii de web hosting poate sa fie o decizie destul de dificila. Daca esti incepator sau daca deja ai avut cateva experiente mai putin placute, acest articol te ajuta sa intelegi importanta unor chestiuni de baza, in ceea ce priveste pachetul de hosting ales.
In primul rand, trebuie sa intelegi ca exista diferite variante de web hosting disponibile dintre care sa alegi: VPS sau Virtual Private Server, Shared, Dedicated sau Reseller Hosting. Documenteaza-te ce serviciu iti asigura fiecare si ce pachet este mai fiabil pentru atingerea scopurilor tale: prezenta calitativa in online, conversii numeroase, ROI pozitiv si bounce rate scazut.
VPS sau Virtual Private Server este un server virtual care actioneaza ca un server dedicat, fizic dar care prezinta un raport calitate / pret mai bun spre deosebire de un cont de gazduire shared. Principalele avantaje ale acestui tip de hosting sunt: alocare CPU in functie de pachetul comandat, alocare RAM, spatiu dedicat, access root – acces nelimitat asupra serverului, numar nelimitat de domenii gazduite.
Hosting shared este cea mai populara solutie de hosting, utilizata la nivel global pe criteriul costurilor financiare scazute. Practic, imparti spatiul fizic de pe server cu alti clienti ai providerului. Ai acces doar la contul tau de hosting, la spatiul alocat dar nu si la intreg serverul. Avantajele solutiei de gazduire shared sunt accesibilitatea si scalabilitatea – pachetele sunt concepute de la cele mai mici, cu resurse reduse si pana la cele mai mari, cu toate resursele necesare. Pentru site-urile cu trafic ridicat nu este indicata aceasta optiune din punctul de vedere al performantei si a resurselor restrictionate.
Hostingul pe server dedicat permite un control crescut in ceea ce priveste resursele unui server. Aceasta optiune iti pune la dispozitie planuri administrate sau neadministrate, a caror alegere depinde in mare masura de capacitatea ta de a intretine hardware-ul sau de a da acces unui supraveghetor. Avantajul acestui tip de gazduire este faptul ca nu mai imparti resursele tale cu alte site-uri. In principiu, aceasta optiune iti ofera performanta, stabilitate si siguranta.
Reseller hosting este conceput pentru persoanele fizice sau juridice care doresc sa ofere servicii de gazduire web dar nu au resursele necesare. Beneficiile pachetelor de reseller hosting sunt configurarea usoara si scalabilitatea pentru cei care isi doresc un flux de venituri, fara cheltuieli exagerate de capital.
Dupa ce ai inteles ce presupune de fapt hosting-ul, poti incepe sa te gandesti la o alegere. ClausWeb iti pune la dispozitie toate aceste tipuri de hosting si consultanta, care te ajuta sa alegi cel mai potrivit pachet pentru nevoile tale.
Daca esti interesat de spatiul pe disk oferit, fereste-te de companiile care iti promit spatiu nelimitat. In general, site-urile noi (care nu au continut video sau muzica) au nevoie de mai putin de 20 MB deci, chiar daca o firma te tenteaza cu 100 GB sau spatiu nelimitat, fi constient ca este foarte putin probabil sa te bucuri de tot acest spatiu. In concluzie, nu lasa o oferta care suna dubios de bine sa stea in calea unor alternative mai potrivite.
Un alt aspect important. Daca platesti pentru un cont de web hosting, neaparat trebuie sa ai acces FTP, PHP, Perl, SSI, .htaccess, SSH, MySQL, Cron. Unele companii nu iti dau voie sa instalezi scripturi PHP sau Perl fara aprobare. JavaScript, PHP si Perl sunt cele mai comune limbaje de programare folosite pe Internet. Acestea sunt folosite de catre website-uri pentru sustinerea unor operatiuni mai complexe.
Codurile PHP si Perl sunt executate de server generand HTML, care este apoi trimis catre client. Acesta va primi rezultatele rularii acelui script, fara a putea cunoaste codul sursa ce sta la baza. Principalele facilitati sunt sustinerea unui domeniu larg de baze de date, procesare de text etc.
Abilitatea de a crea sau modifica fisierele .htaccess este necesara daca ai de facut lucruri precum optimizarea paginilor de eroare sau protejarea site-ului. Accesul SSH este util pentru testarea diferitelor programe, mentinerea bazelor de date etc. MySQL este necesar pentru intretinerea blogurilor si, in general, a sistemului de management pentru continut. Cron este un tip de script care te lasa sa rulezi programe in diferite momente ale zilei.
Ai grija ca toate aceste facilitati sa iti fie puse la dispozitie.
Alegerea unei firme de web hosting implica factori mai importanti decat viteza, spatiul sau limita de banda. Bineinteles, principalul scop este furnizarea de servicii exceptionale in ceea ce priveste functionalitatea dar, inevitabil, oricat de bun ar fi serviciul si echipa, apar uneori diverse probleme care se cer rezolvate imediat.
Este important ca firma de gazduire web sa iti puna la dispozitie suport si un serviciu clienti excelent. Avand in vedere faptul ca Internetul functioneaza 24/7, problemele ar trebui sa fie rezolvate in cel mai scurt timp de o echipa bine pregatita, prezenta 24/7.
Control Panel este numit in diferite feluri de catre firmele de hosting (cPanel, etc) dar, in esenta, aceasta functionalitate iti permite sa ai control asupra unor aspecte de mentenenta minima, in ceea ce priveste website-ul. In principiu, poti sa adaugi, sa stergi sau sa manageriezi adresele de e-mail si sa schimbi parola contului. Asemenea task-uri tin de mentenanta pe care fiecare webmaster o realizeaza din cand in cand si, crede-ma, ar fi o pierdere de vreme sa astepti dupa suportul tehnic, sa faca ei aceste schimbari infime pentru tine.
Exista o vorba, “primesti ceea ce platesti”. Aceasta maxima se aplica si in domeniul web hosting. Sa sari pe cea mai ieftina solutie nu e neaparat cea mai buna decizie, in special daca site-ul tau este programat sa faca bani. In primul rand, documenteaza-te asupra functionalitatilor pe care le ofera fiecare firma si abia apoi compara preturile.
Daca iti doresti gazduire pentru un blog, un site eCommerce, cu continut ridicat de video, nu ar trebui sa alegi cel mai ieftin pachet de hosting pe care il gasesti. Probabil, acesta nu are capacitatea suficienta pentru sustinerea magazinului tau, nu are suficient RAM, putere de procesare si spatiul pe disk de care ai nevoie, astfel ca vei petrece mai mult timp decat iti doresti, incercand sa rezolvi problemele si viteza scazuta a site-ului.
Cele mai multe firme de web hosting iti permit sa selectezi un program anual cu o rata mai ieftina decat cea pe care ar trebui sa o platesti lunar. Este indicat, totusi, sa alegi varianta lunara pentru a testa daca serviciul de hosting se potriveste sau nu nevoilor tale.
- Performanta
Din nou, nu crede nicio firma de web host care se lauda cu transfer de date nelimitat. Firma trebuie sa plateasca, la randul ei, pentru serviciile de net iar daca tu consumi mult, iti va creste vizibil costul de pe factura. Multe website-uri uriase au patit-o primind o factura exorbitanta pentru depasirea “transferului de date nelimitat”.
Daca ai propriul site, probabil vrei sa ai o adresa de e-mail specifica precum vanzari@domeniultau.ro. Firma de web hosting pe care o alegi trebuie sa-ti permita sa setezi orice adresa de e-mail preferi pentru domeniul tau, astfel incat orice mesaj sa fie retrimis spre adresa ta personala de e-mail sau plasat intr-un inbox specific. De asemenea, este necesar sa poti seta un autoresponder, o adresa de e-mail care trimite automat un raspuns spre expeditor, cu un mesaj presetat.
O alta problema ar putea fi spam-ul cauzat de faptul ca firma de host nu iti pune la dispozitie solutii adecvate de solutionare a problemei.
Performanta serviciilor de hosting depind si de publicul tau tinta. Astfel, daca publicul tau tinta este din Romania, o firma romaneasca reprezinta o alegere mai buna decat una din Statele Unite sau din Australia. Tine cont de faptul ca informatia ta trebuie sa treaca printr-o multime de servere pentru a ajunge in final la device-ul pe care il foloseste utilizatorul.
Cum poti sa-ti dai seama daca o firma ofera servicii de calitate sau nu? Citeste forum-uri de nisa, review-urile si recomandarile altor utilizatori. De obicei, acestea au topicuri pe care sunt discutate beneficiile si lipsurile fiecarui provider. Aici poti sa-ti dai seama si de marele avantaj al Social Media; pune o intrebare, mai mult ca sigur ca vei primi o multime de raspunsuri.
- Securitate
Siguranta datelor si a informatiilor e prioritara mai ales in cazul magazinelor online. Acestea trebuie sa aiba certitudinea ca firma de web hosting le pune la dispozitie multiple functionalitati prin care datele personale ale companiei si ale clientilor sunt protejate iar platile de produse sau servicii sunt securizate.
Cele mai sigure conturi sunt cele cu certificate SSL. Clientii au mai multa incredere intr-un magazin care le ofera securitate. Probabil ai observat in unele website-uri ca adresa web incepe cu “https://” in loc de “http://”. Acest aspect se datoreaza certificatelor SSL (Secure Sockets Layer) sau certificate de securitate, protocoale criptografice care au rolul de a proteja schimburile de informatii de pe Internet.
Sunt folosite in deosebi de site-urile care au implementat un sistem de plata cu cardul sau de site-urile ce contin informatii confidentiale, de mare importanta. Practic, un certificat SSL cripteaza informatiile pentru a nu putea fi decriptate decat de serverul caruia ii sunt destinate.
De ce sunt certificatele SSL atat de importante?
In primul rand, pentru criptarea informatiei. Informatiile sensibile precum numele, numarul de telefon, adresa, numarul cardului de credit sau informatiile de importanta nationala si internationala, au nevoie de o atentie sporita si securitate obligatorie. Criptarea exclude posibilitatea furtului, a schimbarii informatiilor dintr-un mesaj sau il face imposibil de citit, daca ajunge pe maini gresite.
Certificatele SSL ofera autenticitate, actionand ca un mediator intre browser si serverele SSL, pentru a demonstra ca sursa certificatului este credibila. De asemena, clientii pot vedea aceste documente, isi pot da seama daca site-ul tau este la zi si daca pagina careia sunt pe cale sa ii ofere informatii confidentiale este intr-adevar a ta, sau doar o imitatie.
Aceste certificate sunt necesare pentru acceptarea platilor, business-urile online avand nevoie de o criptare puternica de cel putin 128-biti. Standardele PCI (Payment Card Industry) verifica daca certificatul SSL provine dintr-o sursa de incredere, daca foloseste o criptare potrivita si daca permite o conexiune privata pe orice pagina care cere clientului anumite informatii personale.
Un alt motiv pentru certificatele SSL? Acestea protejeaza site-ul impotriva fenomenului de phishing, un instrument folosit de cei care urmaresc obtinerea ilegala a unor date si informatii confidentiale. De obicei, aceste delicte sunt usor de identificat de catre clienti. Atunci cand acestia nu vad semnul de securitate din site, continua navigarea pe alte pagini. Certificatele SSL cresc puterea brandului si confera credibilitate site-ului in ochii clientilor.
ClausWeb iti pune la dispozitie certificate SSL in functie de pachetul ales, cu valabilitate un an si criptare pana la 256 biti. Pe langa acestea, beneficiezi de programe antivirus si antispam, firewall, back-up al datelor zilnic, saptamanal sau lunar si, optional, IP dedicat.
Sper ca acest articol ti-a fost de ajutor pentru alegerea unei firme potrivite de web hosting pentru business-ul tau. Silkweb este partener ClausWeb, inclusiv noua varianta pentru platforma de ecommerce SilkMart este gazduita si asigurata prin serviciile ClausWeb astfel ca este, demonstrat, o companie de web host de incredere.
2 thoughts on “3 criterii esentiale cand iti alegi firma de web hosting”