Cloud Privat

Ce este un Cloud Privat?

Ce este un Cloud Privat?
Cloud-ul privat este un model particular de cloud computing, care implică un mediu distinct și securizat în care doar clientul specificat poate opera. Asemeni altor modele cloud, soluțiile private cloud oferă putere de calcul în cadrul unui mediu virtualizat având la baza utilizarea unui fond de resurse fizice. În cazul modelului cloud privat, cloud-ul (fondul de resurse) este accesibil unei singure organizații, furnizând acesteia un nivel de control  șsecuritate mai ridicat.

Mecanismele tehnice folosite pentru furnizarea serviciilor cloud, care pot fi considerate ca fiind servicii de tip cloud privat, pot varia considerabil, motiv pentru care este greu de definit ce constituie un cloud privat din punct de vedere tehnic. În general aceste tipuri de servicii sunt clasificate în funcție de caracteristicile pe care le oferă clienților săi.
Serviciile de tip private cloud îngrădesc fondul de resurse prin crearea unei platforme distincte accesibile unei singure organizații / unui singur client, asigurând astfel un nivel mai ridicat al securității.Pot fi definite în contrast cu serviciile de tip public cloud care furnizează servicii virtualizate către mai mulți clienți care accesează aceeași bază de resurse, aceleași servere partajate prin rețele publice. Sde tip private cloud utilizeazăresurse dintr-un bazin distinct de resurse fizice, dar acestea pot fi găzduite pe plan intern sau extern și pot fi accesate prin linii închiriate private sau conexiuni criptate securizate prin intermediul rețelelor publice.

Securitatea suplimentară oferită de modelul cloud cu resurse izolate este ideal pentru orice organizație, inclusiv pentru întreprinderile care necesită stocarea și procesarea de date confidențiale, repectiv efectuarea unor sarcini sensibile.
De exemplu, un serviciu cloud privat ar putea fi utilizat de către o societate din domeniul financiar, căruia îi sunt impuse anumite reglementări în ce privește stocarea și procesarea datelor pe plan intern, dar în acelaș timp dorește să beneficieze de unele dintre avantajele oferite de către sistemele cloud computing, cum ar fi alocarea resurselor la cerere, integrate in infrastructura proprie de afaceri.
Modelul cloud privat reprezintă un model cloud mai apropiat sistemelor tradiționale, al rețelelelor individuale cu acces local (LAN) utilizate în trecut de către întreprinderi, dar oferă avantajele suplimentare ale virtualizării.

Prin urmare, caracteristicile și beneficiile oferite de sistemele private cloud sun următoarele:
–    Un nivel mai ridicat de securitate și confidențialitate
Serviciile public cloud pot pune în aplicare un anumit nivel de securitate, dar cele private cloud – folosind tehnici precum bazinele distincte de resurse cu acces restricționat prin firewall, linii private inchiriate și / sau găzduire internă – pot asigura un nivel mult mai ridicat de izolare și securizare a operațiunilor.
–    Mai mult control
Private cloud-ul, fiind accesibil unei singure organizații, oferă acesteia capacitatea de configurare și gestionare a resurselor în concordanța cu nevoile sale pentru a obține o soluție de rețea adaptată. Totuși, acest nivel de control elimină unele economii de sclabilitate generate în sistemele public cloud prin gestionarea centralizată a hardware-ului.
–    Eficiență energetică si de cost
Implementarea unui model private cloud poate îmbunătăți alocarea resurselor în cadrul unei organizații prin faptul că disponibilitatea resurselor pentru departamente sau funcții individuale poate fi ajustată în mod direct și flexibil la cerere.  Prin urmare, chiar dacă soluțiile private cloud nu sunt la fel de cost eficiente precum cele public cloud datorită economiilor mai mici la scalabilitate și a creșterii costurilor de management a resurselor, acestea oferă o eficiență mai ridicată a resurselor în comparație cu soluțiile LAN tradiționale prin minimizarea investițiilor în capacități neutilizate.
–    Fiabilitate îmbunătățită
Chiar și în cazul în care resursele (servere, rețele, etc.) sunt găzduite pe plan intern, crearea unor medii de operare virtualizate oferă o rezistență îmbunătățită la disfuncționalități punctuale în infrastructura fizică. Spre exemplu, partițiile virtuale pot utiliza resurse de pe serverele neafectate rămase. Pe lânga acestea, în cazul în care cloud-ul este găzduit de o terță parte, organizația poate beneficia în continuare de securitatea fizică acordată infrastructurii găzduite în cadrul centrelor de date.
–    ‘Cloud bursting’
În cadrul ofertelor private cloud, unii furnizori pot oferi posibilitatea unor facilități numite ‘Cloud bursting’ care pot fi benefice în cazul apariției unor vârfuri ale cererii. Acest serviciu permite furnizorului ca în perioade de vârf să comute anumite funcții de bază non-sensibile pe un cloud public pentru a elibera mai mult spațiu în cloud-ul privat pentru funcțiile mai sensibile. Serviciile private cloud pot fi chiar integrate cu cele public cloud rezultând module de cloud hybrid pentru maximizarea eficienței, acest lucru se întamplă  în cazul în care pentru funcțiile de bază mai puțin sensibile se utilizează întotdeauna un serviciu public cloud.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.