Cum se updateaza nameserverele si ce este propagarea?

Un nameserver este un serviciu care face legatura intre adresa unui dispozitiv, sub forma unui adrese de IP, si un nume desemnat acelui dispozitiv. Fiecare calculator din internet are o adresa IP unica, iar toate aceste adrese diferite sunt administrare printr-un sistem numit Domain Name System (prescurtat DNS). Sunt miliarde de astfel de adrese, iar DNS-ul este o baza de date pentru toate aceste locatii. Simplificat, DNS-ul este „agenda telefonica a internetului”, un fel de „Pagini Aurii al web-ului”. La apelarea unui nume se interogheaza un DNS care intoarce adresa IP a acestuia, deoarece o legatura intre doua masini in Internet nu se poate face decat cunoscand adresa IP. La apelul unui IP, DNS-ul va intoarce numele desemnat acestuia.
Atunci cand doriti sa folositi internetul pentru a trimite sau primi un mail sau pentru a apela sau furniza acces sau informatie la o locatie, trebuie sa folositi un nume de domeniu. De exemplu, adresa URL https://www.clausweb.ro/ este folosita pentru a vizita site-ul Claus Wevb. In aceasta denumire, clausweb.ro este numele de domeniu care este folosit pentru a localiza siteul. Oamenii aleg nume de domenii simple si usor de retinut din motive evidente, dar cand vine vorba de calculatoare situatia este diferita. Acestea nu pot recunoaste nume de domenii ca si oamenii, dar pot recunoaste adrese de IP. Aici intervin nameserverele si DNS-ul.

Intr-un cont de utilizator de servicii gazduire web se realizeaza foarte multe operatiuni, modificari si imbunatatiri, iar updateurile sunt vitale pentru functionarea optima a site-urilor si a serverelor hosting. Namserverele au nevoie, la randul lor, de update, atunci cand va mutati domeniile web la un alt furnizor de gazduire sau cand adaugati un nou domeniu in contul de hosting.

Autoritatea ROTLD este singurul registrar de domenii .ro care asigura administrarea lor. Toate firmele de hosting care inregistreaza nume de domenii sunt parteneri ai ROTLD. Daca detineti un domeniu cu extensia .ro, com.ro, org.ro; actualizarea nameserverelor se face pe site-ul celor de la ROTLD – rotld.ro. Daca domeniul are o extensie de tipul .com, .net, .info, .eu; atunci updatarea se face pe site-ul registrarului la care a fost inregistrat domeniul acela. Concrect, din contul de client de pe siteul ClausWeb.
name-servers-dns-propagation
Pentru domeniile .ro, trebuie doar sa va logati pe ROTLD.ro la sectiunea Administrare Domenii >> On-Line, sa va logati in contul dumneavoastra cu userul : numele de domeniu si cu parola pe care ati setat-o. Daca nu cunoasteti parola, puteti folosi oricand optiunea de resetare parola. In contul de pe ROTLD, odata logat, veti merge la meniul Nameservere si acolo veti pune in loc de ce este acum, urmatoarele intrari pentru serverele de gazduire Claus Web:

ns.romania-webhosting.com
ns.clausweb.ro
ns.registar.ro

…dupa care veti apasa butonul de actualizare. Dupa aceea, cei de la rotld.ro va trimit pe aceleasi mail o cheie de autorizare a operatiunii. Cheia respectiva (un sir de cifre si litere) o veti introduce pe aceeasi pagina unde ati schimbat Nameserverele pe rotld.ro, unde scrie FORMULAR.Abia dupa ce ati introdus cheia, nameserverele s-au schimbat si siteul va incepe sa se „incarce” de pe serverele Claus Web. Dupa 2-3 ore necesare propagarii, siteul se va incarca corect de la noi, in toate locatiile din internet.
La schimbare nameserverelor unui domeniu, in momentul in care se trece domeniul de la gazduire pe un server la altul, apare o perioada de 1 pana la 24 de ore, in care informatia disponibila pe acel site nu se va afisa corect. De cele mai multe ori, la apelarea numelui de domeniu se va afisa o pagina generica de server. Este un proces complet normal si nu trebuie sa va panicati; este doar nevoie de o anumita perioada de timp pana ce informatia va fi disponibila peste tot in internet. Este posibil sa apara „ciudatenii” pe perioada propagarii de tipul : 2 persoane din acelasi birou sa acceseze siteul si sa se afiseze continutul corect doar pe un PC; sa afiseze continutul corect 5 minute dupa care sa „dispara”; etc. Toate aceste lucruri sunt normale si trebuie ignorate pana la finalizarea procesului de propagare.
In cat are loc updatarea sau propagarea nameserverelor, propriu-zis, difera foarte mult de la o extensie la alta, de la o firma hosting la alta, de infrastructura si de tehnologia de marire a vitezei pentru propagare. In general, un domeniu cu extensie internationala are nevoie de 1-2 ore pentru propagare, iar cele nationale (cum este si .ro) de un interval de 2-6 ore. Nicio firma si niciun domeniu nu seamana cu altul din punct de vedere al complexitatii si atunci aceste cifre orientative sunt rasturnate de diverse situatii care apar la updatare a namserverelor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.